CSIRO Black Mountain Redevelopment

CSIRO Black Mountain Redevelopment

Canberra, ACT

This state-of-the-art facility is part of the ACT Site Consolidation for CSIRO. Located at the Black Mountain Science & Innovation Park, the project delivers 15,000 sqm of world-class research and support facilities with purpose-built laboratories.

The new structure is essentially two buildings in one, with a carefully hidden building joint. The modern office space links to the laboratory building through steel and glass bridges at each of the four levels. Constructed with a concrete frame, post-tensioned banded slabs, insitu columns and precast walls, the structure features a three-storey void with stairs, ramps and a folded steel plate stair in the PC2 lab environment.

TTW engineers tackled additional complexities involved with joint detailing at the atrium and two three-storey ‘chimneys’ on top of the building. The building joints were located to suit architectural, façade and construction requirements, while the chimneys were developed to be prefabricated in consultation with the builder and contractors.

Awards

    Acknowledging the facility’s “architectural finesse”, the Australian Institute of Architects ACT’s jury commented that “Every opening to the façade is thoughtfully considered” and the structure delivers highly functional laboratory spaces that “…despite their strict environmental requirements (are) incredibly refreshing and well executed”.

  • Australian Institute of Architects ACT – The Romaldo Guirgola Award for Public Architecture
  • Australian Institute of Architects ACT – The Derek Wrigley Award for Sustainable Architecture
  • Australian Institute of Architects ACT – Interior Architecture
  • INDE. Awards – Work Space award

     

Close Menu